Burgers eisen open hek voor voetgangers naar de Redichemse Waard

Aansluitend toch een wandeling over de Redichemse Waard

Sinds 1 november is natuur- en recreatiegebied de Redichemse Waard bij Culemborg afgesloten voor alle natuurliefhebbers en recreanten. Blooteigenaar Bert Sanderse heeft op het toegangshek tot dit gebied een slot geplaatst ondanks het feit dat de gemeente erfpachter is en daarmee volledig zeggenschap heeft over het hele gebied.

 

Het Collectief Redichemse Waard is furieus over de gang van zaken. Zij zijn op verzoek van diezelfde gemeente al twee jaar in overleg om in gezamenlijkheid tot een plan voor de toekomst van dit gebied te komen. We hebben met alle partijen in het proces voor een duurzame oplossing voor de Redichemse Waard afgesproken dat het gebied voor wandelaars jaarrond toegankelijk moet zijn. De gemeente is het hier mee eens en toch nemen ze geen passende maatregelen om blooteigenaar Bert Sanderse te dwingen deze afsluiting ongedaan te maken. We kunnen met deze gang van zaken niet akkoord gaan en voelen ons genoodzaakt om in actie te komen. Het hek móet weer open.

 

Daarom organiseren we 25 november een ludieke heropening van dit voor Culemborgers zo geliefde stukje buitengebied. Om 10 uur zullen we met zoveel mogelijk mensen bij het hek aanwezig zijn om ons ongenoegen over de gang van zaken kenbaar te maken. Tevens zal een ‘special guest’ het hek op ludieke wijze heropenen. 

 

Aansluitend is tussen 10.30 en 12.00 uur iedereen uitgenodigd om een ‘Waarde wandeling’ mee te maken vanaf het hek. Een ervaren gids leidt u rond en vertelt alles wat u nog niet wist over de bijzondere natuur en geschiedenis van dit gebied. U krijgt inzicht in het ontstaan van het landschap. Waar heeft de rivier vroeger gestroomd, waar lag vroeger de dijk? We gaan op zoek naar de bijzondere planten en dieren in het gebied. We eindigen de wandeling op het achterterrein (bereikbaar vanaf dijktrap) van ‘De Redichemse hoeve’, Achterweg 7, 4101 NW Culemborg.  Daar staat om 12.00 uur voor alle deelnemers koffie of thee klaar. Praktische informatie: Liefst met fiets komen en fietsen tegen het dichte hek parkeren. Auto’s in de berm. Denk aan stevige wandelschoenen, warme- of regenkleding, fototoestel en verrekijker. Rondleiding is gratis.